
Trener personalny Trzcińsko Zdrój
14 maja, 2020Żywienie w cukrzycy typu II – Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, której składanie warunkują czynniki genetyczne i ekologiczne. Świadczy to, że osoby obciążone genetycznie ryzykiem rozwoju cukrzycy mogą, tylko nie muszą zachorować. Za ostateczne rozwinięcie się insulinoodporności w szybkiej skali odpowiada styl bycia a sposób odżywiania. Aktywność sportowa i dieta są i ważnymi czynnikami w terapii diabetyków.
Trener personalny Maszewo
Specjaliści medycyny praktycznej i konwencjonalnej są zgodni: w wypadku chorób metabolicznych konieczne jest podawanie leczenia zintegrowanego, zaś w terapii nie można lekceważyć znaczenia diety i wzoru bycia. Zwiększenie aktywności fizycznej i zmiana nawyków żywieniowych to dwa najistotniejsze składniki konieczne do jedzenia właściwego stanu zdrowia osób, które zmagają się z cukrzycą typu II. Wprowadzenie dobrze zbilansowanej diety może też zatrzymać postęp choroby u osób w kształtach przedcukrzycowych.
Trener personalny Maszewo
Zobacz również Puderniczki
Dieta cukrzyka. Podstawowe otwarcia i cele
Dieta dla pań zmagających się z cukrzycą typu II opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania m.in. prawidłowego łączenia pokarmów czy zwiększenia liczbie spożywanych warzyw i niektórych owoców jednak mimo wszystko wymaga indywidualnego dopasowania jadłospisu do spraw wynikających m.in. z występowania schorzeń towarzyszących i wyznaczonych przez lekarza celów leczenia. Świadczy to, że każdy chory powinien stać pod stałą kontrolą lekarza, a pomaganie nie że istnieć oparte całkowicie na diecie, tylko jest ona nieodzownym elementem terapii.
Trener personalny Maszewo
Najważniejszym punktem leczenia dietetycznego w cukrzycy typu II jest wręczenie osobie cierpiącej wystarczającej ilości mocy i składników pokarmowych koniecznych do aktywnego funkcjonowania organizmu. Inne cele umawia się w relacji od nowego stanu osoby cierpiącej. W początkowej fazie zdrowienia osób z tuszą a otyłością jest redukcja masy mięsa i życie siły na zdrowym poziomie. Zmiana nawyków żywieniowych służy także normalizacji wskaźników metabolicznych, w współczesnym etapu lipidów, glikemii itd. i zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym.
Trener personalny Maszewo
Żywienie diabetyków w pracy
W żywieniu osób zmagających się z cukrzycą typu II ważny jest również skład jadłospisu, czyli rodzaj artykułów spożywczych, kiedy oraz szkoła ich zrobienia. Według najnowszych badań naukowych, żywienie osób z cukrzycą typu II ma wystarczać w warzywa i niesłodkie owoce 50%, zdrowe tłuszcze NNKT – 20%, organiczne białka 20%, węglowodany złożone 10%. Dania dla diabetyków należy wykonywać z owoców nieprzetworzonych i wielkich w błonnik. Warzyw i owoców skrobiowych nie należy rozgotowywać, gdyż powoduje obecne na wzrost ich indeksu glikemicznego. W współczesnym stanowisku należy też uwzględnić ładunek glikemiczny, który według najnowszych doniesień jest istotniejszy z indeksu także w liczby kolejności należy podawać się oczywiście nim. Konieczne jest ograniczenie jedzenia produktów, jakie są źródłem cukrów prostych (słodkie owoce, napoje słodzone, słodycze, dżemy), produktów dużych w tłuszcze utwardzone typu trans zamiast pochodzenia zwierzęcego i soli. W diecie cukrzycowej należy duży nacisk ustawić na prawo pracy insuliny, dlatego najodpowiedniejszym lekarstwem jest jedzenie posiłków co 4-5 godzin. Podstawą powinny być potrawy gotowane w wodzie czyli na parze i duszone.
Trener personalny Maszewo
„Osoby, które zmagają się z cukrzycą typu II niechętnie doskonalą swoje przyzwyczajenia żywieniowe, gdyż uważają, że dieta dla diabetyków jest szara i wynosi przyjemność jedzenia. Nic dużo mylnego – przekonuje trener postaw zywiniowych Magdalena Dorko – Wojciechowska. Żywienie w cukrzycy typu II jest smaczne, praktyczne i pewnie jest go kilka, niż w średniej diecie. Nie a, że należy ograniczać kalorycznośc posiłków, co stanowi obecnie niekatualne w dietetyce XXI wieku, tylko dlatego, że artykuły są gęsto odżywcze i kierują organizmowi mnóstwa witamin a minerałów oraz tychże układ nie otrzyma w nadmiarze. Najważniejszym zadaniem diety w cukrzycy jest przestawienie metabolizmu i zmiana smaku tak, aby wyeliminować z diety cukry naturalne i słodki smak. Bogaty smak potraw można zaoszczędzić dzięki ich uważnemu zrobieniu i biorąc zioła. Tak do ostatniego przydatne będą czyste przepisy kulinarne. Profesjonalnie opracowany plan żywieniowy znacznie ułatwia wdrożenie nowych treści w kuchni, dzięki czemu zmiana nawyków staje się praktyczna i trwa bezboleśnie. Co istotne, z tzw. diety dla cukrzyków mogą bezpiecznie korzystać wszyscy, zaś wtedy świadczy, że nie ma konieczności przygotowywania osobnych posiłków dla chorej osoby. Różny sposób odżywiania przyniesie korzyści dla zdrowia całej rodziny”.
Trener personalny Maszewo
zobacz również Żywienie W Cukrzycy Typu II